söndag 3 januari 2010

Hällabrottets Stenmuseum ett historiskt vingslag.

Jag har länge hävdat i min bekantskapskrets, att Hällabrottet är kulturens vagga. Jag erkänner villigt att detta har varit med en väldigt stor skopa ironi. Men även om inte vår kultur hänger på byns existens så har Hällabrottet en intressant och fascinerande historia.

"Yxhult/Hällabrottet... har sedan medeltiden varit centrum för brytning av kalksten för byggnadsändamål. 1879 bildades Yxhult stenhuggeri AB. Företaget levererade stora mängder byggnadsdetaljer i kalksten till Stockholm. ...

1929 blev Yxhults stenhuggeri AB först i världen med att satsa på det nya materialet ånghärdad gasbetong, lättbetong." Källa: Y som i Ytong sid 5

Allt detta och lite till kan man ta del av i Stenarbetsmuseet som drivs av hembyggdsföreningen och är öppet under sommarhalvåret.




En modell över hur det såg ut när det begav sig. Den grå byggnaden i mitten är "Trilobiten" Yxhults gamla huvudkontor som uppfördes 1900. Idag inhyses en restaurang i byggnaden.

Den gula byggnaden till höger är den som idag inhyser stenmuseet där alla dessa bilder är tagna.

Modellen har skapats av Lars Agger som är känd för sina historiska rekonstruktioner och har bland annat gjort en storslagen rekonstruktion som finns på museet på Birka.




I museet kan man beskåda en stort antal vackra förlagor till vad som sedan blivit stenutsmycknader på olika byggnader runt om i landet.

En konstnär tog fram en förlaga i gips som sedan stenhuggaren utgick från när denne förtjänstfullt bearbetade den något hårdare kalkstenen till färdig utsmyckning.


Dessa två konstverk gjordes åt Stockholms Enskilda bank.




Den här skönheten kan beskådas ovan entrén på tingsrätten i Karlskrona


En av två utsmycknader som pryder entrén på Tegnérlunden 5 i Stockholm som idag inhyser Enskilda gymnasiet. Byggnaden såg dagens ljus 1906 då den byggdes för Wallinska skolan.




Här kan man skönja båda de utsmycknader som finns på Tegnerlunden 5


Står man framför Vapiano på Sturegatan 12 och tittar uppåt så bör man kunna se denna skapelse tillsamman med den på bilden under.





Utöver alla förlagor kan man ta del av en den återskapade verkstad som har byggts upp för att återge hur arbetslivet var under de olika epokerna.
Arbetet har sedan länge avstannat och männen har gått hem.

En gammal hederlig stenhyvel där stenblocken fördes fram på en rälsstyrd vagn. Minsta skräp på spåren resulterade direkt i ojämn bearbetning. Vägen här ifrån till dagens CNC-maskiner känns lång.


En något modernare maskin som här manövreras av min pappa som var snäll och tog med oss på denna rundvandring under juldagen så att vi kunde få våran kulturella lusta mättad.




Delar av dåtida verktygslåda.




Lite räkenskaper, en tjugondel av det totala, det här var alltså innan Oracle, SAP och alla andra små finurliga system som håller ordning på våra siffror.


Till alla er som bor i närheten eller har vägarna förbi. Åk dit och känn historiens vingslag från det första kända stenarbetet från vikingatiden, till dagens dito.

, , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar