onsdag 14 juli 2010

Boktips - "Flickan och skulden"

Jag har i dagarna läst Katarina Wennstams bok "Flickan och skulden - En bok om samhällets syn på våldtäkt" vilket är en dokumentär bok där författaren låter läsaren ta del av vad som händer bakom kulisserna vid några av landets våldtäkter. Detta blandas upp med analys och relevanta paralleller till andra brott i samhället.

Det är nog det mest skrämmande jag har läst, går det till så här är min tanke. Här kommer en av mig fri tolkning och återberättelse utan exakta citat. Min rekommendation är att du läser boken själv, den är otäck men bra.




Ponera en situation där du har gått på en gata en fredagskväll, du har genat mellan två huvudstråk och befinner dig lite olägligt på en mindre upplyst väg med mindre med folk i rörelse.

Tre fyra män hoppar på dig och och under hot tar de alla värdesaker du har på dig. Därefter misshandlar de dig med sparkar och slag så att du periodvis inte vet om du befinner dig i ett vaket tillstånd eller medvetslös. Allt sker under glåpord, hot och förnedring.

Du tar till polisen, du vet inte hur men du tar dig dit. Ditt ansikte är sönderlaget, hela kroppen värker och du.... ja du fattar va, det ser inte särskilt bra ut.

Kan du sedan föreställa dig att polisen i förhör med dig påpekar följande saker och lägger till i handlingarna.

- Målsägande är välklädd med märkesskjorta, skinnskor, märkesjeans och ser allmänt ut att ha gott om pengar.

- Har du ofta på dig dyra kläder när du är ute?

- När köpte du dina första märkesjeans över 1000 kr

- Det ska tas i beaktning att målsägande inte sade nej när rånarna misshandlade honom och ej heller när de tog hans värdesaker.

- Kan man på något sätt ha tolkat det som att du ville bli slagen till oigenkännlighet eller att du ville ge bort grejerna med våld?

Det här är ju naturligtvis absurt, så skulle det aldrig gå till det förstår vi ju alla. Om inte... Jo det finns faktiskt ett litet undantag här..

Om du kommer in som kvinna efter att ofrivilligt har blivit kopulerad av Kalle och Emil samt några polare till dem. Därefter fått ditt underliv vanställt till oigenkännliget med hjälp av ett kvastskaft som verktyg, så att blygdläpparna har 5 kronors-stora blodfyllda blånader. Ja då kan frågor och iakttagelser från poliser och rättsväsendet vara av den här kalibern och framförallt vara förmildrande för gärningsmannen.

- Målsägande gick frivilligt in i ett rum med tre killar.

- det ska tas i beaktande att målsägande har haft sex tidigare och blev av med sin oskuld när hon var bara 15 år.

-Målsägande sade ej nej på ett tydligt sätt. (Om du här skulle vara så pass onykter så att du inte kan stå eller tala så är det inga förmildrande omständigheter, du måste säga nej på ett korrekt sätt)

-Det fanns möjlighet att tolka det som målsägande ville.

-Målsägande har rykte om sig att vara lätt att få i säng.

Det här är alltså vad man får ta del av, rättsfall efter rättsfall där samhället dömer den redan utsatta och bokstavligen straffknullar denne igen mentalt. Detta medan våldtäktsmännen går fria både i juridisk mening men även hos populasen som i rädsla att sticka ut försvarar gärningsmännen.

"Hon ville tydligen hela tiden", "Hon är en Hora som inte tar betalt", "Kalle är en bra kille inte kan han vara våldtäktsman, hon ville ju, hon har ju dessutom varit kär i honom"

Boken är allt annat än trevlig läsning men den är allmänbildande och ger inblick i en fasansfull vardag som bottnar i en skrämmande kvinnosyn spänner sig från den lilla individen till det stora maskineriet. Boken borde vara obligatorisk läsning på gymnasiet och ligga till grund för samtal kring att ett NEJ är ett NEJ oavsett HUR tjejen säger det, NÄR hon säger det eller VAR hon säger det.

Som sagt läs den här boken och låt dig inte avskräckas av den otäcka skildringen i det inledande kapitlet. Det är förvisso otäckt men behövs för förståelsen och detaljrikedomen är inte lika högupplöst i resten av boken.

Nu ska jag ge mig på något mer lättsmält innan jag ger mig ann uppföljaren "En riktig våldtäktsman "



, , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar